‘Naast een stukje mode moet je eigenlijk altijd iets nieuws laten zien.’

‘Naast een stukje mode moet je eigenlijk altijd iets nieuws laten zien.’
21 september 2017 Leeuwarden

De winkel als een huiskamer, waar altijd een kop koffie klaarstaat en ruimte is voor een praatje: zo ziet Marnix Toppen, eigenaar van Man of the World in Maarssen, zijn vestiging. “Wanneer nieuwe klanten zien dat mensen zich hier thuis voelen, stappen ze makkelijker binnen. Hierbij spelen ook de etalage en de opbouw van de collectie een belangrijke rol. Naast een stukje mode moet je eigenlijk altijd iets vernieuwends laten zien.”

Marnix runt de vestiging in Maarssen sinds 2001. Daarvoor heeft hij de opleiding modemanagement gevolgd: “Mijn opa had vroeger diverse vakkledingzaken en ook mijn ouders runden een modezaak. In die winkel ben ik opgegroeid, ik ging altijd mee naar modebeurzen. Na mijn opleiding heb ik bij verschillende modebedrijven gewerkt, totdat de mogelijkheid kwam om een winkel in mannenmode over te nemen.  

Iets nieuws laten zien
In 2011 is de zaak een winkel van Man of the World geworden en in de tussentijd is ook zijn vrouw Charlotte bij het bedrijf aangehaakt: “Samen zijn we een echt team en kopen we de collectie in. We bouwen de collectie met name om onze vaste klanten heen, een grote groep trouwe bezoekers die het naar hun zin hebben in onze winkel. Wanneer nieuwe klanten dat zien, stappen ze makkelijker binnen.”

Nieuwe klanten komen ook sneller binnen wanneer de etalage er goed uitziet: “Dat gaat niet alleen over het leuk aankleden van een pop, maar ook over het neerzetten van de juiste sfeer met leuke stijlelementen.” Daarnaast speelt de opbouw van de collectie een belangrijke rol: “Naast een stukje mode moet je eigenlijk altijd iets vernieuwends laten zien. En dat vernieuwende mag soms best extreem zijn.”

Een stapje verder
In de vestiging in Maarssen zijn sinds kort dan ook schoenen te vinden die anders dan anders zijn: met een andere kleur zool, contrast in de veters of een print in het leer. “Een beetje gekker en dat wordt gewaardeerd, merken we. Sowieso vinden klanten het fijn dat ze nu bij ons – naast hun kleding – ook schoenen kunnen kopen. We kunnen een man van top tot teen kleden.”

Het bieden van deze volledige service vindt Marnix het mooiste aan zijn werk: “We doen ons best om een collectie neer te zetten waarmee we mensen mooi kunnen kleden, op een manier die bij hen past. En het vertrouwen dat we dan regelmatig van klanten krijgen, is het mooist: dat iemand zich openstelt naar ons toe, dat wij hem mogen adviseren én dat hij soms een stapje verder durft te gaan dan hij normaal zou doen.”